© Rootsville.eu

Ben Markley (US)
tiltle: Our Walk: Live At Nocturne
music: Jazz
release date: october 11, 2024
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ben Markley

© Rootsville 2024


De relatie tussen de muzikant en de bandstand is zowel van het grootste belang als heilig. Van de eerste heeft de laatste betekenis en functie, maar zonder de laatste is de eerste slechts een ruis die zichzelf in de watten legt. Hoewel veel muzikanten zich hier oppervlakkig van bewust zijn, weet de door Downbeat geprezen pianist, bandleider en componist Ben Markley dit op een intiem niveau. Na jarenlang in kameraadschap en vriendschap te zijn gegroeid met Scott Mattson, eigenaar van Nocturne, de meest gewaardeerde jazzclub van Denver, sloten de twee de meest briljante van alle symbiotische overeenkomsten tussen muzikant en eigenaar: een residentie.

Gedurende twee ononderbroken maanden was Markley - vergezeld door zijn standvastige ensemble - de huismuzikant bij Nocturne. Deze tijd werd gekenmerkt door constante groei, aangezien Markley en zijn ensemble avond na avond verfijnden, bewerkten en spontane creatieve risico's namen. De terugkerende optredens fungeerden als een broedplaats voor ideeën om te groeien en een smederij voor diezelfde ideeën om te worden verfijnd tot steeds zuiverdere concentraties van uitmuntendheid. Our Walk: Live at Nocturne, Markley's nieuwste album met alleen originele composities, is een livedocument zonder overdubs of studiobewerkingen van het einde van het verblijf van zijn band bij Nocturne. Het is een viering van samenwerking en kameraadschap, en een eerbetoon aan de tijdloze kracht van liveoptredens.

Toen Markley en Mattson voor het eerst begonnen te praten over het idee van een verlengde residentie, rees de vraag wat er gedaan moest worden om deze periode onderscheidend te maken. Het antwoord, zoals het paar gaf, was te vinden in de muziek. De composities op Our Walk waren allemaal nieuw gemaakt om in première te gaan tijdens Markley's residentie. Bovendien waren de composities niet alleen nieuw, maar ze gaven ook een nieuwe richting aan in stijl en schrijven voor de pianist. "Ik wilde een aantal composities schrijven die anders waren dan wat ik in het verleden heb gedaan - andere grooves, melodische frasen en esthetiek," zegt Markley. "Dit zijn geluiden die ik leuk vind, maar die ik nog niet zo veel heb verkend, en dit album was een kans om dat te doen."

Met een stevig uitgewerkt spelplan, een datum voor de residentie en een opnamesessie in de club gepland, hoefde Markley alleen nog maar de stukken te schrijven. Zoals veel van de geïnspireerde schrijvers uit de geschiedenis, begon Markley's ideevorming met een muze. Hoewel muzen door de eeuwen heen op talloze manieren vorm hebben gekregen, is Markley's muze die van de meest ware soort: zijn vrouw. Markley is eenentwintig jaar getrouwd en merkt liefdevol op: "Ze is en is een constante bron van inspiratie geweest vanaf de dag dat we elkaar ontmoetten."

Twee van de stukken op het album in het bijzonder, Her Strength and Beauty en Our Walk, zijn specifiek opgedragen aan en geïnspireerd door Markley's vrouw. Her Strength and Beauty combineert de rechte achtste groove met een stuwende rockbeat en komt tot een hoogtepunt met een aangrijpende solo van gitarist Steve Kovalcheck, gevolgd door de geïmproviseerde pianopartij van de bandleider. In zijn uitvoering combineert Kovalcheck op meesterlijke wijze lyriek met zijn persoonlijke liefde voor en kennis van rockmuziek. Markley's pianosolo is een oefening in tempo die nooit ophoudt als hij eenmaal begint. De solo begint met delicate, opzettelijke melodieën en bouwt op via snelle dubbele maatsoorten, en culmineert in robuuste octaven. Zoals Markley treffend zegt over dit nummer: "Er is zeker wat shredding." De tweede toewijding aan Markley's vrouw, "Our Walk", is de titeltrack van het album en symboliseert haar rol als de oorsprong van Markley's creativiteit gedurende dit proces. Het stuk zelf is een muzikale reis, en de pioniers zijn ongetwijfeld Kovalcheck, Markley en de saxofonist van het album, Wil Swindler, zoals belichaamd door hun meesterlijke solo's.

Op een livealbum worden de chemie en het optreden van een band boven bijna elk ander element benadrukt. Zonder studio-aanpassingen om zich achter te verschuilen, worden muzikanten gedwongen om op te staan ​​en hun moed te testen. Markleys ensemble ging deze uitdaging moedig aan en kwam er met een regelrecht succes uit. Het ensemble van Our Walk bestaat uit Steve Kovalcheck (gitaar), Wil Swindler (altsaxofoon), Domi Edson (bas; tracks 1-5), Matt Smiley (bas; tracks 6,7), Andy Wheelock (drumstel) en de bandleider, Ben Markley (piano). Van deze muzikanten spreekt Markley zijn lof en dank uit. "Steve Kovalcheck en Wil Swindler zijn twee van mijn dierbaarste vrienden", zegt hij. "Ze behoren tot de besten ter wereld en ik ben erg blij dat dit met hen is vastgelegd." Hij vervolgt, en merkt de toewijding van elk lid op. "Ik wil Andy Wheelock, Domi Edson en Matt Smiley bedanken voor het leren van mijn muziek en het verzorgen van elke noot.

Our Walk vertegenwoordigt meer dan een opnamesessie; het is het sonische bewijs van de artisticiteit die ontstaat wanneer relaties, samenwerking en inspiratie elkaar kruisen. Dit album markeert niet alleen een tijd en plaats, maar ook een geschiedenis van interpersoonlijke verbindingen die groeiden, bloeiden en uitgroeiden tot een prismatische weergave van geluid en betekenis, allemaal ondersteund door groove en meesterschap en bijeengehouden door de illustere handen van de bandleider.

tracks:

  1. Her Strength and Beauty
  2. The Melody and Me
  3. Slow Play
  4. Our Walk
  5. Night on the Mountain
  6. Sun on the Snow
  7. Jife